flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чому суди не розглядатимуть скарги з нецензурними словами, пояснив ВС

13 березня 2024, 08:38

У текстах заяв і скарг не можна використовувати образливі та лайливі слова, символи, зокрема, для надання особистих характеристик учасникам справи, іншим учасникам процесу, їхнім представникам і суду. На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд, розглянувши касаційну скаргу на ухвалу АП ВАКС у справі №991/7073/23.

Ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду залишено без розгляду скарги особи на бездіяльність уповноважених осіб НАБУ та САП у кримінальному провадженні №*0347.

Ухвалою судді АП ВАКС апеляційні скарги на цю ухвалу повернуто скаржникові, оскільки вони містять образливі висловлювання на адресу суддів, а тому є неприйнятними.

Своєю чергою, ККС зазначив, що заяви і скарги, що подаються до суду, мають відповідати вимогам чинного законодавства. В іншому разі це свідчить про очевидну неповагу автора документа до честі, гідності цих осіб. Такі дії суперечать основним засадам і завданням судочинства та можуть бути визнані судом як зловживання процесуальними правами.

Суд касаційної інстанції нагадав, що в розумінні ЄСПЛ звернення до суду з використанням нецензурної лексики, образливих і лайливих слів, символів у поданих до суду документах і в спілкуванні із судом, з іншими учасниками процесу, їхніми представниками, а також вчинення інших аналогічних дій констатується як зловживання правом на подання заяви.

Згадані прояви неповаги, зокрема, для надання особистих характеристик учасникам справи, іншим учасникам судового процесу, їхнім представникам і суду (суддям) не можуть використовуватися ні в заявах по суті справи, заявах із процесуальних питань, інших процесуальних документах, ні у виступах учасників судового процесу та їхніх представників.

Водночас використання учасниками судового процесу та їхніми представниками нецензурної лексики, образливих і лайливих слів, символів у поданих до суду документах і в спілкуванні із судом, з іншими учасниками процесу, їхніми представниками, а також вчинення інших аналогічних дій свідчать про очевидну неповагу до їх честі та гідності з боку осіб, які такі дії вчиняють, оскільки вказані дії суперечать основним засадам (принципам) кримінального провадження і його завданню.

Тому ККС залишив без змін попередні ухвали у справі, а скаргу особи залишив без задоволення.

За повідомленням газети "Закон і бізнеес"